Translate

srijeda, 7. studenoga 2012.

Pohlepa za novcem je izvor svih zala. (1 Tim 6,10)

 "Sve je ispraznost" kaže propovjednik (Kohelet) u Starom zavjetu, a Isus nas isto tako upozorava : "Pazite! Čuvajte se svake pohlepe, jer ni onomu koji je u izobilju nije život osiguran njegovim imanjem!" (Lk 12, 15)

Lav Tolstoj (1828. - 1910. god.), ruski pisac koji je znao životne mudrosti tako dojmljivo pretočiti u riječi, priča o siromašnom seljaku kome je neki veleposjednik u trenucima dobrog raspoloženja dopustio da sebi zasluži toliko zemlje kao svoje vlasništvo koliko je može obići od izlaska do zalaska sunca. Seljak je najprije krenuo mirnog, vedrog raspoloženja, zatim su njegovi koraci postojali bržima, naposljetku je tako hitao da se njegovo disanje pretvorilo u dahtanje, na čelu mu se pojavio ledeni znoj izazvan strahom hoće li još uspjeti dobiti ovo jezero i onaj komad šume. Kad je napokon s posljednjom zrakom nadolazećeg sunca stigao na polaznu točku i sada mu je pripadao golem komad zemlje, srušio se od iscrpljenosti i umro.
Pisac tužno dodaje: "Ostaje mu onaj mali komadić zemlje gdje će biti pokopan; sad mu više ne treba ništa od toga!"

ZAVRŠNA MOLITVA: Gospodine, nauči me da se mogu odricati materijalnih dobara, jer gdje su moji voljeni, tamo je i moje srce.       

Nema komentara:

Objavi komentar