Translate

subota, 8. ožujka 2014.

Molitva za oproštenje grijeha (Sv. Augustin)

Pred oči tvoje, Gospodine, grijehe svoje iznosimo i muke koje nas stigoše. Ako gledamo zlo što učinismo: manje je što trpimo, a veće je što smo zaslužili. Teže je što smo počinili, a lakše je što podnosimo. Osjećemo kaznu zbog grijeha, ali ipak u svojoj tvrdoglavosti ne prestajemo griješiti.

Tvoji bičevi taru nas slabe, ali se naša zloća ne mijenja. U mukama je bolno naše srce, ali glave ne prigibamo. Od boli uzdišemo, ali u životu ne postajemo bolji. Ako čekaš, ne popravljamo se; ako kasniš ne možemo  podnositi.

Kad nas pokaraš, ispovijedamo što smo učinili; a kad nestane pokajanja zaboravljamo što smo oplakivali. Ako pružiš ruku obećavamo  dobro činiti; ako makneš mač s naših glava, ne ispunjavamo ono što smo obećali. Ako nas udariš, vičemo da oprostiš, ako nam oprostiš opet zaslužimo da nas kazniš.

Evo, Gospodine, priznajemo se krivcima jer znamo da ćeš nas s pravom uništiti ako nam ne oprostiš. Daj, svemogući Oče, da dobijemo što nismo zaslužili, jer ti si ni iz čega načinio one koji te mole. Gospodine ne plaćaj nam po našim grijesima. I ne vraćaj nam po našim zloćama!

Bože, koga grijeh vrijeđa, a pokora ublažuje, milostivo pogledaj na molitve puka svoga koji se tebi moli i odvrati bićeve svoje srdžbe koje zaslužujemo za svoje grijehe . Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.



               

Nema komentara:

Objavi komentar